Statuia Episcopului Martir Nicolae Popovici a sosit la Oradea

Astăzi, 21 august 2023, orele 14:30, în prima zi a săptămânii după Duminica a XI-a de la marele praznic al Pogorârii Duhului Sfânt, Rusaliile, cu ajutorul Bunului și Milostivului Dumnezeu și al Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, Mare făcător de minuni și al Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de biruință, ocrotitorii Bisericii Albastre de la Parohia Oradea-Vii s-a întâmpinat și s-a primit de către preoții parohiei și de un grup de credincioși în glasul sfânt al clopotelor străbune, statuia monumentală sculptată în bronz închinată Episcopului Martir Dr. Nicolae Popovici.

Sub inspirație divină și din aleasa inițiativă a Părintelui nostru Episcop Dr. Sofronie Drincec, Ierarhul frumoaselor plaiuri bihorene din cuprinsul Eparhiei Oradiei Mari a aflat de bine ca acest monument sculptat și înalt de 2.2 metri, lucrat în atelierele maestrului sculptor Ovidiu Protopopescu, fiul domnului Romeo Protopopescu, de la Cluj-Napoca, să fie așezat pe un postament de 1 metru în fața Bisericii Albastre, de la Parohia Oradea-Vii, aproape de intrarea principală, pentru a putea binecuvânta pe toți credincioșii și pelerinii care vin la rugăciune și în vizită la Biserica și la Așezământul Sf. M. Mc. Gheorghe de la Parohia Oradea-Vii.

Din fotografiile pe care le deținem și sunt expuse la Muzeul eclezial de la Așezământul social al parohiei noastre, rezultă că în urmă cu 85 de ani, 2 octombrie 1938, exact pe acest loc unde s-a amplasat statuia, a pășit, a binecuvântat și a sfințit începutul lucrărilor la prima biserică parohială după Marea Unire din 1918, numită biserica ceferiștilor. Până la această dată în Oradea existau doar două biserici pentru românii ortodocși: Biserica Ortodoxă din Velența și Biserica Ortodoxă cu Lună.

Prin evlavia slujitorilor de la Mănăstirea Nașterea Maicii Domnului, localitatea Recea, județul Mureș, în special a Maicii Stareță Stavrofora Cristina și a vrednicului de pomenire Arhimandrit Ioan Iovan și a credinciosului Florin Stancu s-a realizat monumentul sculptural al Episcopului Martir Dr. Nicolae Popovici.

Frumusețea sculpturală deosebit de bine reușită cu toate însemnele ierarhice cei aparțineau Episcopului Martir Nicolae Popovici după indicațiile actualului Episcop al Oradiei Mari, statuia deosebit de impunătoare, obligă la meditație, respect și rugăciune pentru acel ce a suferit moarte martirică.

Acest monument s-a pregătit pentru zona plaiurilor natale, Biertan-Sibiu, dar pentru că acel ținut și încă alte locuri apropiate sunt declarate sit-UNESCO și se refuză orice lucrare care nu corespunde cu tradiția locală și cea seculară. Acesta fiind unul dintre motivele pentru care donatorii mai sus amintiți au hotărât amplasarea monumentului în Eparhia Oradiei Mari pe care a slujit-o timp de 14 ani și la Biserica Viile Orăzii la care a pus piatră de temelie la 2 octombrie 1938, conform fotografiei din articolul prezent.

Pe fața postamentului monumental stă gravat cu litere aurii în granit de culoare neagră următoarele:

„Episcop Martir Nicolae Popovici(1903-1960),
Episcopul Ortodox al Oradiei Mari(1936-1950)
Expulzat din Oradea sub ocupație străină(1940)
Scos din scaun de regimul ateu(1950)”

Cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Dr. Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei Mari, programul festivităților omagiale dedicate dezvelirii și sfințirii monumentului Episcop Martir Dr. Nicolae Popovici va avea loc luni, 2 octombrie 2023 la orele 16:00, la Biserica Albastră de la parohia Oradea-Vii. Vă așteptăm cu drag.

Prot. Gheorghe Nemeș
Biserica Albastră Oradea

0744 121 438