Centrul pastoral, social, cultural şi filantropic
„Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”

Dorința de a construi Complexul Social-Cultural Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, de la Parohia Ortodoxă Română Oradea-Vii, Str. Lacu Roșu nr. 13, a avut-o părintele Gheorghe Nemeș încă din anul 1981, când prin transfer a venit de la Parohia Tinca la Parohia Oradea-Vii.
Această dorință i-a animat și pe predecesorii părintelui Gheorghe Nemeș, după cum rezultă din procesele verbale păstrate în arhiva parohiei. Acest vis nu s-a putut realiza din cauza vremurilor potrivnice care s-au abătut asupra Țării, a Bisericii și a preoților. Abea după Revoluția din Decembrie 1989, s-au început demersurile pentru fondarea și construirea așezământului social, cultural și filantropic.
În anul 2000 s-a așezat piatră de temelie, iar în anul 2003 lucrările au fost finalizate în exterior.
În anul 2006 lucrările la noua construcție au fost terminate și în interior, stabilindu-se împreună cu Consiliul parohial ziua sfințirii pe data de 3 octombrie 2006. Slujba sfințirii a fost oficiată de către Preasfințitul Petroniu Sălajanul, Episcop Vicar al Eparhiei Oradiei, delegat al Preasfințitului Părinte Episcop Dr. Ioan Mihălțan, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, dându-i-se hramul Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.
De atunci și până în prezent aici se desfășoară activități culturale, sociale și filantropice, prin purtarea de grijă a Părintelui Gheorghe Nemeș în calitate de director și coordonator al Sucursalei Sf. M. Mc. Gheorghe și cu înalta binecuvântare a Preasfințitului Părinte Dr. Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei.
La data de 18 septembrie 2010 s-a binecuvântat Proiectul „Agapa Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și Preasfințitul Părinte Dr. Sofronie Drincec, Episcopul Oradiei, în prezența Î.P.S. Sale Dr. Laurențiu, Mitropolitul Ardealului și ai altor membrii ai Sfântului Sinod al B.O.R., prezenți la Biserica Albastră și la Așezământul Social-Cultural, al Parohiei Ortodoxe Române Oradea-Vii.
Sucursala Sf. M. Mc. Gheorghe din cadrul Asociației Filantropia Oradea, oferă mâncare caldă la domiciliul credincioșilor bolnavi cu diferite dizabilități, prin donațiile benevole ale credincioșilor din Parohia Oradea-Vii, din Municipiul Oradea, de la Parohia Ortodoxă Română Sfânta Cruce din Torino, Italia, prin bunăvoința Părintelui Protopop Lucian Roșu și prin grja deosebită a Doamnei Directoare Bonca Zoița-Dănuța, împreună cu fiica Valeria Bonca de la Fundația Umanitară Henri Coandă din Oradea.
001Tuturor donatorilor și colaboratorilor acestui proiect filantropic, Pr. Paroh Viorel Samașca-Nemeș, Pr. Cons. Adrian Popovici, împreună cu Pr. Gheorghe Nemeș, Directorul și Coordonatorul proiectelor Sucursalei Sf. M. Mc. Gheorghe, aduc sincere și calde mulțumiri, însoțite de rugăciunea către Dumnezeu Cel Întreit, Să-i binecuvinteze și Să le răsplătească cu sănătate și împliniri duhovnicești, întru mulți și fericiți ani!

013

Membrii de susținere ai proiectului ”Agapa Sf. M. Mc. Gheorghe” în fața Așezământuli Social.

 

 

Credincioșii și oamenii de bună credință și cu mână largă din țară și din străinătate pot veni în sprijinul celor bătrâni, bolnavi și săraci și a copiilor fără de părinți depunând darul în următoarele conturi deschise la Banca Transilvania:

IBAN:

RON RO08BTRL00501205224030XX

EURO RO54BTRL00504205224030XX