2020 – „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor”, „Anul comemorativ al filantropilor Ortodocși Români”

Rugăciune şi mulţumire pentru ctitorii şi binefăcătorii proiectelor ce se derulează la Biserica Albastră de la Parohia Oradea-Vii

Vineri, 2 octombrie 2020, la vremea rugăciunii „Lumină Lină” la Biserica Albastră de la Parohia Oradea-Vii, un însemnat număr de credincioși, susținători al proiectelor ce se derulează la Sucursala Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, s-au prezentat pentru a da ascultare raportului de activitate în prezența Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei cu privire la cele trei evenimente principale la care credincioșii din toate timpurile și-au adus contribuția.

         Cele trei puncte ale raportului prezentat au fost următoarele:

  1. 82 de ani de la fondarea și ridicarea bisericii cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae (2 octombrie 1938)
  2. 20 de ani de la fondarea Așezământului pastoral, social, cultural și filantropic „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de pe str. Lacu Roșu nr. 13 (20 decembrie 2000)
  3. Aprobarea și inaugurarea proiectului „Agapa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe” (18 septembrie 2010)

Inițiativa înființării primi parohiei cu numele „Viile Orăzii” i-a aparținut preotului paroh de vrednică amintire Valeriu Ioja (1928) și comunității formate din 400 de familii, majoritatea ceferiști. Timp de 17 ani, serviciile religioase s-au ținut într-o clasă a școlii nr. 8 din cartier. Apoi, s-au mutat într-o clădire a C.F.R.-ului de pe strada Ștefan cel Mare până în anul 1952. Lucrările de construire a bisericii au început o dată cu punerea pietrei de temelie la 2 octombrie 1938 de către episcopul Nicolae Popovici.

Lucrările au fost întrerupte din cauza ocupației străine a orașului Oradea (1940-1944), fiind reluate abia după 1946, cu fonduri de la stat, de la Patriarhia Română, de la Episcopia Oradiei și a altor eparhii ortodoxe.

În punctul 2 al raportului s-a prezentat dorința construirii unui așezământ social și filantropic pe str. Lacu Roșu nr. 13. Lucrările la acest așezământ au început la data de 20 decembrie 2000. De menționat că toate lucrările la acest așezământ au fost achitate prin contribuția benevolă a credincioșilor din parohie.

Așezământul social a fost prevăzut cu demisol, parter, etaj și mansardă. Demisolul adăpostește o bucătărie socială, un atelier de creație pentru copii, sală de mese, o debara și grup sanitar. Parterul cuprinde un hol de primire, bibliotecă, sufragerie, bucătărie oficială și grup sanitar. Etajul cuprinde 5 camere și 2 băi pentru oaspeți și pelerini. Mansarda este construită pe toată suprafața casei și este amenajată pentru muzeul eclezial.

La Așezământul social, cultural și filantropic „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” se fac întâlniri cu tinerii și vârstnicii din parohie la anumite zile festive de peste an, precum și pentru pregătirea ajutoarelor care se oferă bătrânilor, bolnavilor, săracilor și copiilor orfani. Este un așezământ dotat cu cele necesare, unde se păstrează obiectele de valoare patrimonială și veșmintele preoțești. În camerele de la parter și demisol s-au organizat și se organizează expoziții de pictură pe sticlă și lemn, precum și prezentarea țesăturilor și covoarelor în stil popular.

La punctul 3 a raportului prezentat s-a arătat că în urmă cu 10 ani a luat ființă proiectul „Agapa Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” binecuvântat și inaugurat personal de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române la data de 18 septembrie 2010.

Prin acest proiect se oferă hrană caldă în fiecare zi a săptămânii pentru bolnavi, bătrâni, săraci și copii orfani din cadrul parohiei, dar și din alte cartiere ale orașului Oradea.

Pe lângă alimentele care au fost de ordinul miilor de porții, s-au mai oferit îmbrăcăminte pentru copii, bătrâni de pe cuprinsului orașului Oradea și alte localități din județ. S-au oferit ajutoare în bani celor care aveau nevoie de operații chirurgicale în țară și străinătate. S-au oferit și se oferă ajutoare pentru bolnavii cu diferite dizabilități. S-au oferit ajutoare în îmbrăcăminte și alimente unor localități din județul Buzău  și din țară ca urmare a inundațiilor. S-a oferit și se oferă burse pentru elevii și studenții buni la învățătură, dar cu situație slabă din punct de vedere economic.

         Fondurile necesare provin din donațiile benevole ale credincioșilor pe baza de chitanță.

         În urma acestui raport de activitate Preasfințitul Părinte Sofroniu, Episcopul Oradiei, a înmânat diploma omagială „2020- „Anul omagial al pastorației părinților și copiilor” și „Anul comemorativ al filnatropilor ortodocși români”, preotului Gheorghe Nemeș în semn de prețuire și recunoștință pentru merite deosebite în promovarea și susținerea valorilor creștine, a familiei și a filantropiei. Dată în Reședința Patriarhală din București, în anul mântuirii 2020, luna septembrie, ziua 20. Semnează Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Alăturat de diploma părintele Gheorghe Nemeș a primit și medalia comemorativă „Emanuil Gojdu” și „Vasile Stroescu”. Toate acestea au fost înmânate Presfinției Sale, Preasfințitului Părinte Sofronie, cu prilejul sfințirii Catedralei „Învierea Domnului” din Oradea pentru a fi înmânate părintelui Gheorghe Nemeș.

         După primirea acestei diplome omagiale, părintele Gheorghe Nemeș a mulțumit Preasfințitului Sofronie că a binevoit să înmâneze în sfânta biserică și în fața credincioșilor diploma primită din partea Părintelui Patriarh Daniel. Aceleași mulțumiri și Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

         La sfârșitul raportului s-au oferit diplome pentru toți ctitorii și binefăcătorii care susțin proiectul „Agapa Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de la Parohia Oradea-Vii.

         Cu prilejul împlinirii a 13 ani de patriarhat, Părintele Gheorghe Nemeș împreună cu credincioșii au înalțat rugăciunea „Pe stăpânul și patriarhul nostru Daniel, Doamne îl păzește întru mulți și binecuvântați ani!”.

Cu prilejul aniversării celor trei evenimente amintite mai sus s-a oficiat parastas de pomenire pentru Ierarhii, preoții, diaconii și toți ctitorii și binefăcătorii de la Biserica Albastră și de la Agapa Sfântul Mare Mucenic Gheroghe, care la data de 18 septembrie, anul curent, a împlinit 10 ani de când Preafericitul Părinte Daniel, Partiarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei au binecuvântat și inaugurat proiectul.

        

Preot Gheorghe Nemeș