Sfântul Ierarh Nicolae
6 decembrie 2016
Ziua hramului la Biserica Albastră

Cu ajutorul lui Dumnezeu, în data de 6 decembrie 2016, preoții și credincioșii din Parohia Ortodoxă Română Oradea-Vii, au trăit momente de aleasă bucurie duhovnicească, fiind hramul Bisericii Albastre.
Cu o seară înainte, s-a împodobit pomul de Crăciun, s-a oficiat Vecernia împreunată cu Litia și s-au pregătit pachețele pentru copiii, bătrânii și bolnavii din parohie.
În dimineața zilei de 6 decembrie, biserica și icoana Sfântului Ierarh Nicolae, au fost frumos împodobite cu flori albe naturale, donate de credincioasa Profesoara Dana Bonca, cu prapori și steaguri tricolore, iar clopotele cu dulcele lor glas dumnezeiesc, invita pe credincioși la Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, oficiată de Întâistătătorul Eparhiei de Oradea, Preasfințitul Părinte Sofroniu.
La Masa Sfântului Altar, alături de Preasfinția Sa, au fost șase preoți și patru diaconi, care cu tinerețea, frumusețea și vocea de mari și talentați cântăreți, au înălțat nimbul liturgic, bucurându-se astfel mulțimea de credincioși.
Imediat după citirea Sfintei Evanghelii, Părintele Episcop, a rostit un frumos și bogat cuvânt de învățătură, amintind de sfințenia și minunile pe care Sfântul Ierarh Nicolae, le-a făcut și le face copiilor și celor sărmani. A mai amintit că un foarte mare număr de credincioși din Răsărit și Apus, poartă numele de Nicolae și Nicoleta. Multe biserici de la țară și orașe, din România și din toată lumea creștină, poartă hramul Sfântului Ierarh Nicolae.
Este Sfântul cel mai îndrăgit și așteptat de copilași, pentru că din veacul de aur și până astăzi, Sfântul aduce multe bucurii prin darurile așezate în ghetuțe și la geamuri.
Așa s-a întâmplat și cu un număr aproximativ de 100 de copii, din parohie, precum și de la Școala generală nr. 16- Oradea, care au colindat frumos, sub conducerea Doamnei Profesoare Lucaci Ana-Maria. Copiii au înconjurat cu multă gingășie pe Arhipăstorul Eparhiei de Oradea, pe Preasfințitul Sofroniu și pe preoții împreună slujitori, făcându-se fotografii de grup, iar la plecare au primit pachețele cu dulciuri.
La Otpustul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Episcop, a omagiat pe P.C. Părinte Gheorghe Nemeș, cu prilejul împlinirii a 50 de ani în slujba Bisericii Ortodoxe Române și a Neamului Românesc, 10 ani la Parohia Homorog, 5 ani la Parohia Tinca și 35 de ani la Parohia Oradea-Vii.
Cu acest fericit prilej, Preasfinția Sa, a dăruit Părintelui sărbătorit un diptic cu icoana Mântuitorului Iisus Hristos Pantocrator și a Maicii Domnului din Kazan. Doamna Preoteasă Paulina Nemeș, cu recunoștință i-a oferit un buchet de flori, Preasfințitului Părinte Dr. Sofronie Drincec, în semn de aleasă mulțumire pentru cuvintele de apreciere la adresa familiei, precum și pentru hirotesia întru protoiereu a soțului Preot Gheorghe Nemeș.
Credincioșii prezenți au cântat mulți ani trăiască și s-au închinat la racla cu Sfântul mir adus de la mormântul Sfântului Ierarh Nicolae de la Bari, Italia, prin bunăvoința părintelui Protopop Lucian Roșu din Torino.
S-au împărțit 400 de iconițe cu chipul Sfântului Ierarh Nicolae, 200 de acatiste, precum și câteva sute de exemplare cu Jubileul Părintelui Gheorghe Nemeș, scris în cuvinte de aur, de Preasfințitul Părinte Sofroniu. La ora 12:30 s-au oferit celor peste 500 de credincioși prezenți, caserole cu fasole caldă, cozonac și ceai cald, precum și un pahar de vin.
Voltuntarii s-au deplasat la casele bătrânilor și a bolnavilor cu mâncare caldă, binecuvântată de Părintele Episcop.
La încheiere Părintele Gheorghe Nemeș, în calitate de slujitor și coordonator al proiectelor ce se derulează la Așezământul cultural- social Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, a mulțumit oaspeților și credincioșilor pentru participare, dorindu-le tuturor „Sărbători fericite!” și „La multi ani!”
Astfel, în glas de clopote și tradiționale colinde, credincioșii s-au reîntors la casele lor, mulțumiți și fericiți că au petrecut împreună de ziua bisericii, care în acest an și-a sărbătorit al 78-lea an, sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nicolae.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”16″ sortorder=”350,351,352,353,328,329,330,331,332,333,334,335,336,337,338,339,340,341,342,343,344,345,346,347,348,349″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_thumbnails” override_thumbnail_settings=”0″ thumbnail_width=”120″ thumbnail_height=”90″ thumbnail_crop=”1″ images_per_page=”30″ number_of_columns=”0″ ajax_pagination=”0″ show_all_in_lightbox=”0″ use_imagebrowser_effect=”0″ show_slideshow_link=”1″ slideshow_link_text=”[Sf. Ierarh Nicolae – Slujbă Arhierească la Biserica Albastră]” order_by=”sortorder” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]