Preasfinției Sale,
Preasfințitului Părinte Dr. Sofronie Drincec,
Episcopul Oradiei

Preasfinția Voastră,

Subsemnatul, Pr. Gheorghe Nemeș, de la Parohia Ortodoxă Română Oradea-Vii, „Biserica Albastră”, cu fiiască dragoste și deosebită recunoștință, vin a Vă face cunoscut următoarele: în urma binecuvântării pe care am primit-o de la Preasfinția Voastră, cu privire la filmarea de către televiziunea Trinitas, a Patriarhiei Române, a întregii mele activități pastorale, culturale, sociale și filantropice, cu prilejul împlinirii a 50 de ani de slujire lui Dumnezeu și poporului încredințat spre păstorire, Vă comunic următoarele:
În zilele de 25, 26, 27 noiembrie 2016, am avut bucuria să primesc la Centrul social-cultural Sf. M. Mc. Gheorghe, o delegație de 5 persoane de la Tv. Trinitas, pe doamna Poenaru și doamna Raluca, cu persoanele din echipă.
Cu doamna Raluca s-a filmat vineri, în data de 25 noiembrie a.c, socialul Sf. M. Mc. Gheorghe, precum și 4 familii cu bolnavi, având diferite dizabilități, cărora li se oferă mâncare caldă la domiciliu.
În ziua a doua, sâmbătă, 26 noiembrie, am condus pe doamna Poenaru în localitatea Gepiu, la Sfânta Biserică. Aici am fost bine primiți de P.C. Pr. Popa Călin și de un grup de credincioși și 10 copii, îmbrăcați în costume populare, care au colindat și au urat sărbătoritului „La mulți ani!”. Apoi, ne-am deplasat la Monumentul Eroilor, sfințit de Preasfinția Voastră, în data de 18 mai 2014. Aici, s-a filmat grupul de credincioși prezenți și cei 10 copii în costume naționale, de față fiind și primarul comunei Gepiu, Ioan Purge.
Tuturor celor prezenți, vârstnici și copii, le-am oferit iconițe aduse din Țara Sfântă și câte un exemplar din Jubileul primit în scris cu atâta bunăvoință, talent și frumusețe arhierească de Preasfinția Voastră, Preasfințite Părinte Sofroniu.
A urmat apoi, vizita și filmarea la casa părintească, în exterior și interior, răspunzând la toate întrebările cu privire la originea casei țărănești și a obiectelor vechi adunate și expuse în cele 3 camere: tinda, camera de la uliță și camera de la grădină, cu pomi fructiferi, despre care Preasfinția Voastră, a scris atât de frumos în Cartea de Aur a casei părintești. Un vecin, bătrân, de 85 de ani, cu numele Igna Nicolae, prezent la această filmare a vorbit frumos cu privire la viața și copilăria subsemnatului.
În aceeași zi, de sâmbătă, pe o vreme minunat de frumoasă, cu două mașini, ne-am deplasat la prima mea parohie, Homorog. Aici, ne-a așteptat părintele Ioan Caciora. S-a filmat biserica monument istoric în interior și exterior, s-a vizitat muzeul etno-bisericesc, înființat în anul 1973 de către autorul acestor rânduri, cu binecuvântarea episcopului de vrednică amintire, Dr. Vasile Coman. În câteva minute, am răspuns la întrebările cu privire la istoricul bisericii, la vizitele efectuate de ierarhii, a profesorii și a oamenii de cultură, din țară și diaspora, din vremea păstoririi mele, 1966-1976.
Am vizitat și muzeul cu obiectele adunate de la credincioșii din parohie și de la bisericile parohiilor învecinate.
La apus de soare, am continuat intinerariul spre Biserica Ortodoxă din localitatea Tinca, a doua parohie pe care am păstorit-o între anii 1976-1981. Am fost întâmpinat aici de P.C. Pr. Iancu Minel. Aici am vizitat și s-a filmat biserica de lemn, monument istoric, strămutată de la Sohodol, comuna Căbești, în parcul parohiei Tinca, în anul 1980.
Am prezentat pe scurt istoricul bisericii și motivul pentru care am transferat-o la Tinca. Împreună cu echipa Trinitas, am urcat treptele bisericii de zid, numită în ziua binecuvântării și sfințirii, de vrednicul episcop Vasile Coman, „fiică a bisericii de lemn” în anul 1980. M-am închinat cu evlavie și sfântă emoție la icoanele de pe catapeteasmă, precum și la masa Sfântului Altar la care am slujit între anii 1976-1981.
Toate interioarele și exterioarele celor două biserici frumos îngrijite, m-a determinat în scurtul meu cuvânt, să aduc recunoștință și laudă P.C. Pr. Ianc Minel, precum și Pr. Iancu Mihai, care își doarme somnul de veci la umbra Sfintei Biserici, cu hramul Sf. Ierarh Nicolae.
Pr. Minel Iancu, mi-a mulțumit respectuos, fiiește și frumos, m-a îmbrățișat și m-a rugat să revin cu familia la slujbă, spre bucuria foștilor credincioși și a familiei sale. Și aici, întocmai ca și la Gepiu, am înmânat Pr. Minel Iancu, iconițe din Țara Sfântă, pentru a le oferi credincioșilor, precum și câteva exemplare din Jubileul scris de Preasfinția Voastră, Preasfințite Părinte Sofroniu.
Duminică, 27 noiembrie 2016, în prezența unui număr mare de credincioși, s-a filmat și înregistrat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, la Biserica Albastră. Predica zilei a fost ținută de Pr. Gheorghe Nemeș, s-a dat citire de către P.C. Pr. Adrian Popovici, întregului cuvânt scris, intitulat „Jubileul Părintelui Gheorghe Nemeș”. Apoi, P. C. Pr. Viorel Samașca-Nemeș a vorbit în calitate de preot paroh. Fiica și preoteasa Carmen, a cântat solo „Iubite-voi Doamne…”, s-a primit un coș de flori și alte multe buchete din partea credincioșilor. S-a cântat mulți ani trăiască și a urmat miruirea și împărțirea a câte unui exemplar din cuvântul Preasfinției Voastre, intitulat „Jubileul Părintelui Gheorghe Nemeș”, precum și iconițe aduse din Țara Sfântă.
La Așezământul cultural-social Sf. M. Mc. Gheorghe, înainte de a se reîntoarce echipa Trinitas către București, toată familia Părintelui Nemeș, fiind prezentă în jurul sărbătoritului, s-a adus mulțumiri pentru toată osteneala depusă la filmare și s-a reamintit cu plăcere cuvintele rostite de Preafericitul Părinte Daniel, pe data de 19 septembrie 2010, în trapeza Mănăstirii Sfintei Cruci:

„Toate corurile din Oradea au cântat frumos, dar, cel mai frumos cor a fost a familiei Părintelui Gheorghe Nemeș, când au cântat Să fie de bine la mic și la mare…., autor Anton Pann.”

Oaspeții dragi, s-au reîntors spre București la ora 15, spunându-mi că prima emisiune cu privire la social, se va transmite marți, 29 noembrie 2016, orele 20, iar despre celălalte emisiuni, mă vor informa telefonic, pentru a putea face cunoscut, vizionarea de către credincioșii parohiei, din țară și străinătate, precum și toți iubitorii de emisiuni cultural-religioase, transmise de televiziunea Trinitas.

Cu deosebită recunoștință și alese mulțumiri, Vă sărută Sfințita și binecuvântătoarea Dreaptă, Părintele Gheorghe Nemeș, împreună cu familia și toți credincioșii.

 

Pr. Gheorghe Nemeș,

Director și Coordonator al

Proiectelor filantropice de la

Sucursala Sf. M. Mc. Gheorghe-Oradea

Duminică a XXX-a după Rusalii,

27 noiembrie 2016