Pomenirea Eroilor Revoluției Române din Decembrie 1989, la Biserica Albastră, duminică 17 decembrie 2023

În luna decembrie a anului 2023, se împlinesc 34 de ani, de la Revoluția Română începută la Timișoara și continuată în toată țara, pentru alungarea și dărâmarea unui sistem comunist ateu, în frunte cu dictatorul Nicolae Ceaușescu.

Această revoluție pornită din sufletele nevinovate ale miilor de tineri de toate vârstele, elevi, studenți și muncitori din orașele mari au ieșit pe străzi, în piețe, în fața instituțiilor oficiale și în special a primăriilor, rostind din adâncul inimii „jos dictatura, jos comunismul, jos Ceaușescu, vrem libertate, vrem demnitate, pace, credință și o viață mai bună”. Cu piepturile goale, cu entuziasmul tinereții și cu credința primită de la părinții lor, scandau „Cu noi este Dumnezeu!”.

Un asemenea portret mi-a rămas întipărit și mie, subsemnatului acestor rânduri care, la vremea aceea, aveam 46 de ani, dar cu aceeași credință ca și a tinerilor amintiți mai sus am participat alături de alți credincioși în Biserica Parohiei Oradea Vii și la balconul Primăriei orașului Oradea, cu rugăciunea și cuvântul îndrumându-i pe toți participanții, fii și fiice ale orașului de pe Crișul Repede care erau de toate naționalitățile și de toate religiile, să se îmbrățișeze și să îngenuncheze, mulțumind lui Dumnezeu prin rugăciune și colind că am scăpat de un regim dictatorial și ateu, care a domnit în România aproape 50 de ani.

Sfatul meu, alături de alți participanți din balconul primăriei era următorul: „să fim pașnici, să nu ne răzbunăm unii pe alții, să nu ne răzbunăm unii asupra altora, să fim iubitori de pace”, după cum ne este mesajul cântat de îngeri în noaptea sfântă a Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos „ pe pământ pace și între oameni bună voire” să nu ni se întâmple și nouă ca și celor de la Timișoara, Arad, Sibiu, București și alte localități unde s-au jertfit peste 1200 de tineri nevinovați.

Printre aceștia se numără și eroii români din Oradea care își dorm somnul de veci la umbra Crucilor din Cimitirul Municipal Oradea: Adrian Victor Pușcău, Marius Cosma, Adrian Damșe, Tomozei Nicolai.

În memoria eroilor căzuți pentru libertate, țară și neam, s-au ridicat biserici, troițe, și monumente de marmură și granit pe care stau gravate numele tinerilor eroi spre a fi pomeniți de noi și de urmașii urmașilor noștri.

La București s-a înălțat Catedrala Națională, sub directa purtare de grijă a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române pentru ca aici să fie pomeniți cu recunoștință toți eroii și martirii Neamului Românesc, care s-au jertfit pentru patrie și neam, în cele două războaie mondiale și la revoluția din decembrie 1989.

În Eparhia Oradiei s-au înălțat biserici, troițe și monumente din lemn, marmură și granit unde sunt gravate numele dragilor noștri eroi, toate acestea prin grija preoților și a credincioșilor binecuvântate și sfințite de Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei Mari.

În primul an după revoluția din decembrie, s-a înălțat o troiță din lemn în satul natal Gepiu, prin donația benevola a familiei preot Gheorghe Nemeș. Fiind așezată în bătaia vânturilor și a ploilor, s-a deteriorat și am fost nevoit să o înlocuiesc cu un monument de marmură albă încadrată cu două catarge cu tricolorul românesc, dezvelită și sfințită de Înaltul Ierarh al Eparhiei de Oradea la data de 18 mai 2014 în prezența unui mare număr de preoți și credincioși, rudenii, oficialități centrale, județene și locale.

La Biserica Albastră de la Parohia Oradea-Vii s-a ridicat o troiță de lemn și o cruce monumentală în stil brâncovenesc amplasate în curtea bisericii la intrare și în spatele sfântului altar, toate acestea în memoria eroilor români.

Așa ne este tradiția, ca în duminica de dinaintea zilei de 22 decembrie la Biserica Albastră de la Parohia Oradea-Vii, familiile îndoliate, membrii Asociației luptătorilor Victoriei Revoluției din Oradea, împreună cu toți credincioșii, să participe la parastasul de pomenire pentru eroii martiri și pentru toți luptătorii victoriei revoluției care au aparținut Asociației din Oradea mutați în veșnicie: Teodor Toderaș, Herman Laszlo, Augustin Colompar, Gheorghe Rațiu, Mihaly Szabo, Petru Jurcă, Generalul Ion Bordei, Constantin Bozântan, Liviu Gogoneață și Mircea Bradu.

După oficierea Sfintei Liturghii, a urmat oficierea parastasului de către preoții Parohiei Oradea-Vii și cuvântul rostit de Părintele Gheorghe Nemeș. S-au oferit dulciuri copiiilor și colete pentru bătrânii și bolnavii din parohie prin bunăvoința voluntarilor. Asemenea daruri și ajutoare s-au mai împărțit în vremea postului Crăciunului și se vor mai oferi și în ajunul sărbătorilor Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos, toate acestea prin Filantropia Sfântul Mare Mucenic Gheorghe de la Parohia Oradea-Vii, al cărei coordonator este Părintele Protoiereu Gheorghe Nemeș.

Toți credincioșii prezenți în număr mare au cântat veșnică pomenire eroilor martiri. Dumnezeu să-i odihnească pe toți cei ce își dorm somnul de veci în marile orașe ale României.

Veșnica lor pomenire din neam în neam!