Doisprezece ani de Patriarhat

Preafericirii Sale,

Preafericitului Părinte Daniel,

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Cu prilejul celei de a 12 aniversare a Întronizării Preafericirii Voastre, ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, în numele preoților slujitori și al tuturor credincioșilor de la „Biserica Albastră” a Parohiei Oradea-Vii, subsemnatul Preot Gheorghe Nemeș vin a Vă ruga să binevoiți a primi fieștile noastre urări de bine, fericire și ani mulți cu sănătate, în bogata activitate ce o desfășurați la cârma Sfintei noastre Biserici Ortodoxe Române.

Preafericirea Voastră,

În ziua de 17 septembrie 2019, am avut bucuria să fiu primit împreună cu Părintele diacon George Samașca-Nemeș, nepotul meu, în audiență la Preafericirea Voastră pentru a Vă oferi cartea: „Preot Gheorghe Nemeş. Cincizeci de ani în slujba Bisericii Ortodoxe Române și a Neamului meu Românesc”.

Cartea cu titlul de mai sus în două volume V-am oferit-o cu fiască dragoste în semn de recunoștință pentru  vizita canonică de acum nouă ani (18 septembrie 2010) la Parohia Oradea-Vii și la Așezământul social, cultural și filantropic „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

Și de data aceasta întocmai ca și în alte dăți, prin bunăvoință Părintească, am primit un însemnat număr de cărți publicate și binecuvântate de Preafericirea Voastră.

Cărțile și Albumele primite recent și în alte ocazii fericite ne luminează mintea și ne inspiră din viața culturală, socială, administrativă și filantropică a Preafericirii Voastre de a Vă urma exemplul.

După o primire caldă, sinceră și Părintească la Reședința Patriarhală, frumos restaurată în interior și exterior cu mozaicuri de Murano, precum și pentru aprecierile calde și frumoase la realizarea acestei cărți-album, publicată de subsemnatul, precum și pentru anunțul telefonic că această carte-album, se   v-a prezenta la Televiziunea Trinitas a Patriarhiei Române prin bunăvoința și binecuvântarea Preafericirii Voastre, de către Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, Vă sunt recunoscător și pururea rugător către Dumnezeu să fiți sănătos și fericit întru mulți și binecuvântați ani!

Preafericirea Voastră,

După această audiență încărcată de sfaturi părintești Patriarhale,  binevenite subsemnatului și părintelui diacon George Samașca-Nemeș, nepotul meu, ne-am reîntors spre casă pe la Curtea de Argeș, unde ne-am plecat fruntea și am aprins o lumânăre la mormintele familiei regale.

După aceea am fost găzduiți la Hotel Posada, unde ni s-a oferit cazare și cină, pentru că Reședința Arhiepiscopiei era în restaurare.

Întâlnirea cu Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a avut loc în ziua următoare la „Casa Scriitorului Calinic Argeșeanul” de la Oești-Pământeni și la Mănăstirea Sfântul Ioan Antonești din localitatea Corbeni.

I-am oferit Părintelui Arhiepiscop Calinic, Om al Bisericii și Maiestru al condeiului, Cartea-album de care s-a bucurat nespus de mult, felicitându-mă!

Aici mi s-au oferit cărți publicate de Înaltpreasfinția Sa și o Icoană cu chipul Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, cu dedicație pentru a se păstra la Așezământul social, cultural și filantropic, alături de Icoana Mântuitorului Iisus Hristos, pictură pe lemn, primită cu dedicație din partea Preafericirii Voastre cu prilejul  vizitei și binecuvântării proiectului „Agapa Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de la Parohia Oradea-Vii la 18 septembrie 2010.

Bucuria întâlnirii celor doi colegi de la Sibiu, de acum 56 de ani, Calinic Arhiepiscop și Gheorghe Nemeș Preot, s-a continuat pe tot drumul Transfăgărășanului, între munți înalți și păduri frumos înverzite, până la Bâlea Lac, unde ne-am despărțit cu mulțumiri și cu rugăciune către Dumnezeu de a ne revedea mereu aici și în veșnicie.

Sosind la Sibiu, am fost găzduiți peste noapte la Căminul Preoțesc al Arhiepiscopiei, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, ca în ziua următoare, 19 septembrie, orele 10:30 să ne întâlnim la Reședința Mitropolitană, unde i-am oferit două seturi de cărți-album, pentru biblioteca personală și cea mitropolitană.

Pentru acest gest mi-a mulțumit și m-a binecuvântat. Eu, i-am dorit succes în lucrarea pastorală, culturală și administrativă în cuprinsul Arhiepiscopiei și a Mitropoliei Ardealului.

În aceeași zi la ora 18 am ajuns la Oradea, povestind familiei despre toate cele frumos petrecute la București, Curtea de Argeș și Sibiu.

În Duminica zilei de 22 septembrie a.c.  după oficierea Sfintei Liturghii, am prezentat credincioșilor calda primire la Preafericirea Voastră, cu prilejul împlinirii a nouă ani de la istorica vizită-canonică la „Biserica Albastră” și la Așezământul cultural, social și filantropic „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”.

 Împreună cu toți credincioșii prezenți am urat

Preafericirii Voastre, Preafericite Părinte Patriarh Daniel,

„Mulți ani trăiască” cu prilejul împlinirii a 12 ani de Patriarhat la Cârma Bisericii Ortodoxe Române.

Cu recunoștință și fiască dragoste,

 al Preafericirii Voastre, fiu duhovnicesc,

Preot Gheorghe Nemeș

Oradea,

27.09.2019

Preafericirii Sale,

Preafericitului Părinte Daniel

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române