Vizită istorică

În glasul sfânt al clopotelor şi cu steagul tricolor al României şi cel al Episcopiei Ortodoxe de Oradea-Mare s-a primit vizita Înalt Preasfinţitului Părinte Petru, Mitropolitul Basarabiei, condus de Preasfinţitul Părinte Sofroniu, Episcopul Oradiei la Biserica Albastră în ziua de 21 iulie 2022, orele 17, întâmpinaţi de Părintele Gheroghe Nemeş, Părintele Viorel-Samaşca Nemeş şi Părintele George Nemeş.

Preasfinţitul Părinte Sofroniu a prezentat podoaba şi frumuseţea bisericii în interior şi exterior şi s-a consemnat în Sfânta Evanghelie de pe Masa Sfântului Altar.

– S-a vizitat trapeza bisericii şi s-a admirat pictura din interior cu scena Episcop Dr. Nicolae Popovici din anul 1938, când s-a pus piatra de temelie la actuala biserică.

– Scena cu Părintele Teoctist, Patriarhul României, când a vizitat biserica la data de 4 iunie 1995.

– S-a admirat grădina cu trandafiri şi busuioc în drumul spre casa socială şi filantropică.

Aici părintele Gheorghe Nemeş în calitate de director al sucursalei Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a primit călduros pe Înalţii Oaspeţi şi pe însoţitori. După prezentarea Aşezământului pastoral social şi cultural s-a consemnat în Cartea de Aur de către Înalţii Ierarhi.

La plecarea Înalţilor Oaspeţi corul familiei Pr. Gheorghe Nemeş a oferit un cântec tradiţional de Anton Pann, „Să fie de bine la mic şi la mare, la toţi câţi se află în această adunare…” şi s-a încheiat cu imnul „Pe Stăpânul şi Mitropolitul nostru, Doamne îl păzeşte!…” în timp ce Părintele Gheorghe Nemeş a oferit Înaltului Oaspete cărţile publicate cu următoarea dedicaţie:

Înaltpreasfinţitului Părinte Petru, Arhiepiscopul Chişinăului, Mitropolitul Basarabiei şi Exarh al Plaiurilor,

„În semn de aleasă preţuire şi fiască recunoştinţă pentru vizita efectuată în Eparhia Oradiei, la Biserica Albastră şi la aşezământul Social Cultural şi Filantropic Sf. M. Muc. Gheorghe, de la Parohia Oradea – Vii însoţit cu multă plăcere de Întâistătătorul Plaiurilor Bihorene de la Graniţa de Vest a Româiei, Părintele Sofronie, Episcopul Oradiei Mari.

Cu smerenie vin a Vă ruga să binevoiţi a primi această carte: „Cincizeci de ani în slujba Bisericii Ortodoxe Române şi a neamului meu românesc” în două volume, despre care Chiriarhul locului în ziua lansării oficiale a spus celor prezenţi:

„Această carte-album este unicat în Eparhia Oradiei.”

La mulţi şi binecuvântaţi ani!

Cu gratitudine,

Pr. Gheroghe Nemeş

Oradea-Mare, 21 iulie 2022

La Centrul Cultural Pastoral şi Filantropic Sf. M. Muc. Gheorghe.