Părintele Lucian Roșu, unul dintre cei mai mari filantropi ortodocși români, a fost pomenit și la biserica din Oradea

Părintele Lucian Roșu, prin căsătoria cu Amalia Nemeș, a devenit nu numai ginere, ci și fiul familiei Preot Gheorghe și Paulina Nemeș.

În timpul vieții își petrecea vacanțele cu familia alături de cei dragi, la casa și biserica din Oradea.

După plecarea la cele veșnice în duminici și sărbători este pomenit la Altarul Bisericii unde a slujit și predicat Cuvântul lui Dumnezeu de nenumărate ori.

În anul acesta, Duminică 2 ianuarie 2022, preoții de la Biserica Albastră a Parohiei Oradea-Vii, au oficiat parastasul de pomenire pentru Părintele Lucian Roșu, care în urmă cu 2 ani s-a mutat la Cel pe care L-a slujit.

S-a făcut pomenire și pentru tatăl acestuia, Gheorghe Roșu, care în urmă cu 4 luni a decedat.

În jurul parastasului de pomenire au fost prezenți în rugăciune și lacrimi, mama Părintelui Lucian, Viorica Roșu de la Făgăraș, preoteasa Amalia cu fiii Iulia-Ștefania cu familia din Oradea, Diaconul Alex cu familia din Paris, Paul-Gheorghe și Nicolae din Torino, rudeniile și foarte mulți credincioși din Oradea.

După slujirea parastasului a luat cuvântul Părintele Protoiereu Gheorghe Nemeș care a omagiat personalitatea celui plecat spunând:

„Pr. Lucian Roșu, fiul, soțul, tatăl și ginerele nostru, plecat la Domnul acum 2 ani, a fost cunoscut și iubit de toți fiii bisericii parohiei Oradea-Vii, încă din anii studenției și a frumoșilor ani ai tinereții petrecuți la Oradea.

Ca student teolog tânăr și frumos a participat alături de viitorul socru Pr. Gheorghe Nemeș la sfințirea caselor și a credincioșilor cu prilejul Botezului Domnului.

Având darul preoției pentru bisericile din Genova și Torino, a venit cu soția și copiii în nenumărate rânduri la Oradea, în familie și la „Biserica Albastră” pe care a iubit-o, slujind și predicând Cuvântul lui Dumnezeu.

În calitate de preot slujitor și filantrop, a ajutat ani la rând „Sucursala Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de la Parohia Oradea-Vii, care este parte integrantă a Asociației Filantropia Oradea, cu îmbrăcăminte pentru copii și adulți, jucării și rechizite pentru copiii de grădiniță și elevi, ajutoare pentru bolnavi și bătrânii parohiei noastre și ale altor parohii din Eparhia Oradiei, mobilier, dulap, mese, noptiere și paturi pentru așezămintele sociale din cuprinsul Eparhiei.

S-a dotat așezământul social, pastoral și filantropic a parohiei Oradea-Vii cu mobilier necesar și potrivit nevoilor acestui obiectiv care la data de 18 septembrie 2010, a fost vizitat și inaugurat proiectul „Agapa Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române în prezența Preasfințitului Părinte Sofroniu, Episcopul Oradiei și a celor 11 Ierarhi, membrii ai Sfântului Sinod.

Agapa oferă mâncare caldă la domiciliu pentru cei bolnavi și bătrâni.

Parohia Sfânta Cruce din Torino și Parohia Oradea-Vii au fost înfrățite în scopul sfânt de a ajuta pe cei în neputință.

După o activitate bogată de peste 20 de ani în Ogorul Bisericii Ortodoxe, în urma unei grele boli, Părintele Lucian Roșu la vârsta celor 51 de ani a decedat fiind înmormântat în Cimitirul ortodox alături de cei peste 120 de credincioși pe care i-a păstorit.

Pentru înființarea Cimitirului ortodox și a Capelei mortuare, cu hramul „Învierea lui Lazăr”, Părintele Lucian Roșu a ostenit pentru aprobarea proiectelor pe la toate forurile competente timp de 12 ani.

În calitate de fondator a acestor mărețe obiective și-a exprimat ultima dorință ca la terminarea lucrărilor în interiorul Capelei să fie așezat pe vecie în cripta pe care și-a dorit-o și a văzut-o din timpul vieții.

Pentru frumoasa activitate pastorală și în special filantropică, desfășurate în timpul vieții pentru românii din diaspora, Conducerea Bisericii Ortodoxe din Italia și Franța, în frunte cu Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române l-a numit ca în urma votării de către numărul mare de credincioși, Părintele Lucian să fie declarat: UNUL DINTRE CEI MAI MARI FLANTROPI ORTODOCȘI ROMÂNI.

Dumnezeu să-i răsplătească pentru neobosita lucrare in Ogorul Sfânt al Bisericii Ortodoxe din România și diaspora.

Veșnica lui pomenire!”

Pr. Protoiereu Gheorghe Nemeș,

Biserica Albastră, Oradea