Pr. VIOREL SAMAŞCA-NEMEŞ

DSC_0512CPr. VIOREL SAMAŞCA-NEMEŞ

S-a născut la 4 august 1960, fiind primul născut în familia Samașca Gheorghe-tâmplar și Catița-agricultoare, acum ambii trecuți la cele veșnice.

A absolvit clasele primare în satul natal, avandu-l ca învățător pe Pupea Gheorghe. Clasele gimnaziale le-a urmat la Răbăgani, unde a avut profesori deosebiți cu mare dragoste de școală și de copii.

Prima treapta de liceu a facut-o la Beiuș între anii 1976-1978.

Între anii 1979-1984 a urmat cursurile seminarului Teologic de la Cluj-Napoca.

Între 1984-1985 a făcut stagiul militar de 9 luni (termen redus) la Beiuș, a fost lasat la vatră cu gradul de sergent.

Între 1985-1989 a urmat cursurile Institutului Teologic de grad universitar din Sibiu. A fost licențiat în teologie susținând lucrarea de licență în drept bisericesc la Diac. Prof. Dr: Floca Ioan cu tema: ”Norme canonice privind tainele de inițiere creștine”.

Ca student a fost membru al Coralei Mitropoliei Sibiului precum și al Coralei Studenților.

În data de 15 iulie 1989 s-a căsătorit cu Carmen Nemeș, de profesie economist , fiind fiica cea mare a parintelui Gheorghe Nemeș – Oradea.

În 3 septembrie 1989 a fost hirotonit ca diacon , iar la data de 20 septembrie 1989 hirotonit întru preot pentru Parohia Oradea-Vii unde slujește și în prezent, de catre vredicul de pomenire Dr.Vasile Coman, Episcopul Oradiei.

În 22 august 1990 se naște fiica Maria, astăzi masterandă în psihologie la Universitatea Babes-Bolya din Cluj-Napoca;

În 2 ianuarie 1993, se naște fiul George, student al Facultății de Teologie din Oradea și astăzi student Erasmus anul II la Sorbona-Paris, în Relații Internationale și Studii Europene;

Părintele Viorel a urmat cursurile periodice de îndrumări misionare.

În 1995 a primit hirotesia întru iconom (drept de a purta brâu), de catre episcopul de pie amintire Ioan Mihălțan.

În 1999 a primit distincția de iconom stavrofor (dreptul de a purta cruce), dată de episcopul Ioan Mihalțan.

A publicat articole în Legea Românească;

A fost implicat în activitatea de dascăl, profesor de religie în primii ani de dupa revoluție.

Din anul 2010 este numit preot-paroh , iar în perioada 2011-2012 s-a ocupat cu recondiționarea și curătarea picturii din biserică. Cu binecuvantarea Preasfințitului Părinte Sofronie Drincec, Episcop al Oradiei, a fost ales membru în Adunarea Eparhiala a Oradiei, precum și în Adunarea Național Bisericească pentru legislatura 2014-2018.