Bucuriile Crăciunului

Pentru credincioşii Bisericii Albastre de la Parohia Ortodoxă Română Oradea-Vii, bucuriile Crăciunului au început încă din primele zile ale Postului Nașterii Domnului Nostru Iisus Hristos, când în glas de colinde, credincioșii mici și mari, s-au apropiat cu smerenie și mult drag de Sfântul Potir, pentru a se împărtăși cu Dumnezeiescul Prunc Iisus, prin Sfânta Cuminecătură.

Apoi, în ziua de 6 decembrie am avut bucuria vizitei pastorale a Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, la biserica cu hramul Sfântul Ierarh Nicolae și la Așezământul social-cultural Sfântul Mare Mucenic Gheorghe.

La Sfânta Liturghie, au participat peste 1000 de credincioși de toate vârstele, bucurându-se de soborul Preacucernicilor preoți consilieri, Preacucernicilor diaconi și arhidiaconi de la Centrul Eparhial, precum și de corul tinerilor elevi de la Liceul Teologic Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, dar mai cu seama de slujirea și cuvântările magistrale ce au fost rostite de Preasfinția Sa, cu prilejul Praznicului.

Copiii din cartier și de la grădinița 41 l-au înconjurat cu multă iubire pe Părintele Episcop, sărutându-i mâinile și veșmintele, oferindu-i un buchet de colinde tradiționale.

S-au înălțat rugăciuni de pomenire în fața Sfântului Altar, pentru arhiereii, preoții și ctitorii care au slujit și contribuit la ridicarea acestui frumos Sion românesc de la granița de vest a orașului Oradea, care în toamna acestui an, a împlinit 77 de ani, de la punerea pietrei de temelie de către Episcopul martir Dr. Nicolae Popoviciu.

La trapeza bisericii, Preasfinția Sa, a binecuvântat mâncărurile tradiționale hramului Sf. Ierarh Nicolae, gătite cu multă pricepere la localul familial „Casa Mov”. De aceste bucate au beneficiat sute de credincioși prezenți la Sfânta Liturghie, precum și bătrânii și bolnavii care nu au putut veni la biserică. Acestora, precum și copilașilor de la grădinița nr. 41 și tuturor celor de la Școala Henri Coandă, din apropierea Bisericii Albastre, li s-a oferit mâncarea caldă prin voluntarii proiectului Agapa Sf. M. Mc. Gheorghe, ce a luat ființă în anul 2010 prin binecuvântarea și prezența personală a Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române și a Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, cu prilejul vizitei canonice la Biserica Albastră și la Așezământul social-cultural Sf. M. Mc. Gheorghe de la Parohia Oradea-Vii.

Cu ajutorul lui Dumnezeu și cu sprijinul bunilor credincioși din parohie și nu numai, am reușit să intrăm în al șaselea an, de când oferim mâncare caldă la domiciliu, de luni până vineri, tuturor bătrânilor, bolnavilor și nevoiașilor, iar în zilele de duminici și sărbători să le oferim mâncare rece.

Biserica noastră și sucursala Sf. M. Mc. Gheorghe ce aparține de Asociația Filantropia Oradea, poartă grijă și de sufletele celor ce în Revoluția din decembrie 1989 s-au mutat la Domnul, devenind eroi ai neamului nostru românesc. Pentru toți aceștia, dar mai cu seamă pentru eroii Sld. Pușcău Adrian Victor, Cosma Marius, Damșe Adrian Dorin și Neculai Tomozei, înmormântați în Cimitirul municipal Oradea, în fiecare an, în Duminica de dinainte de 22 decembrie, săvârșim parastas de pomenire la care participă familiile îndurerate, membrii Asociației Luptătorilor pentru Victoria Revoluției Române din decembrie 89 și foarte mulți credincioși. În ziua de 22 decembrie la crucile unde își dorm somnul de veci cei 4 eroi amintiți mai sus, un sobor de preoți în frunte cu Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei și înalte oficialități civile și militare, participă la slujba de pomenire și la depunerea de flori ale recunoștinței pe mormintele celor ce s-au jertfit pentru libertate, adevăr, credință și dreptate.

În zilele de 21 și 22 decembrie voluntarii socialului Sf. M. Mc. Gheorghe s-au deplasat la casele celor bătrâni și nevoiași, oferindu-le cadourile de Crăciun.

Toate aceste daruri filantropice din cursul anului precum și a Sfintelor Sărbători de Crăciun, s-au putut împlini prin bunăvoința, dragostea și iubirea jertfelnică a sutelor și miilor de credincioși din Parohia Oradea-Vii, cărora li se cuvine din partea noastră recunoștință și alese mulțumiri.

Bunul Dumnezeu Să binecuvinteze cu pace și sănătate pe toți cei ce au donat și pe toți cei ce au primit mângâiere și ajutor în cursul anului 2015.

Sărbători fericite și La mulți ani!

Preot slujitor și coordonator

Gheorghe Nemeș